“...no han tingut en compte que aquest nou nucli de creixement no té connexió amb Òdena i haurem de travessar l’autovia per anar-hi”.

Francsico Guisado. Alcalde d’Òdena. Diari d’Igualada 22.09.06
És fantàstic que l’alcalde d’Òdena s’adoni ara que per venir a L’Espelt farà falta una nova connexió. El nostre alcalde es deu pensar que els que ara vivim a l’Espelt agafem una avioneta per anar al poble d’Òdena!!!! O potser ja li preocupa que si l’ajuntament es trasllada a L’Espelt (quan tingui 31.000 espelins) haurà d’agafar el cotxe per anar a fer d’alcalde (si es que encara ho és). Al 2026 el poble d’Òdena (que per aquells temps tindrà uns 6.000 odonencs) passarà a denominar-se nucli d’Òdena o barri d’Òdena, ja que el municipi haurà canviat i es dirà L’Espelt.


“ és normal que L’Espelt pugui créixer, però de manera racional i ordenada”
Francsico Guisado. Alcalde d’Òdena. Diari d’Igualada 22.09.06
Dir que passar de 200 a 31.000 habitants és racional em sembla molt agosarat per no dir desquiciat. Perquè ha de ser normal passar de 200 a 31.000 habitants. Si ell pensa així, ens atreviríem a dir que el que no es normal es aquest alcalde.


“El Pla Director és una figura de planejament necessària, perquè hi ha d’haver algú que miri els municipis des de dalt”
Francsico Guisado. Alcalde d’Òdena. Diari d’Igualada 22.09.06
Si a “dalt” és al cel, val més que Déu ens agafi confessats. Si “dalt” es al Departament de Política Territorial de la Generalitat, el mínim que podrien haver fet es parlar amb el territori i no aixafar-nos la qualitat de vida que ells no tenen i envegen.


“Escoltarem les al·legacions i les farem nostres, si cal”
Francsico Guisado. Alcalde d’Òdena. En el decurs de la presentació del Pla que va fer l’Alcalde.
D’això se’n diu ser un alcalde democràtic: primer dius que “escoltaràs” i després hi afegeixes “si cal”.


“...seran els ciutadans els que decidiran el model de creixement”.

Francsico Guisado. Alcalde d’Òdena. En el decurs de la presentació del Pla que va fer l’Alcalde.
Ara si que t’escoltem!!!!. El que passa és que el nostre alcalde és dels que es creu que un alcalde electe pot fer el que vulgui. Ell pensa com a principi que les decisions dels ciutadans estan delegades en la seva totalitat per l’alcalde electe.
Si mireu el programa del PSC-PSOE de les darreres eleccions municipals veureu que no es fa cap referència al model de creixement que ara planteja el Pla Director. Per tant creiem, Alcalde, que més enllà de ser un alcalde electe, hauria de veure que en el cas del Pla Director que es proposa, Vostè no te cap legitimitat ètica ni moral per decidir sobre la resta dels odenencs.


“El municipi sempre decidirà quan creix”
Francisco Guisado. Alcalde d’Òdena. En el decurs de la presentació del Pla que va fer l’Alcalde.
Això no s’ho creu ni ell. Diu el manual del bon polític que un alcalde ha de fer creure als ciutadans que l’ajuntament és sobirà en les seves decisions. Però això no s’ho creu ningú. Quan INCASOL tingui la majoria dels terrenys que ara ja està intentant comprar, agafarà per un lloc a l’alcalde de torn i li dirà que no hi ha poliesportiu, escola, consultori, estació o el que sigui, si no autoritza la construcció d’habitatges als terrenys de l’INCASOL. Això ja va passar al Polígon residencial d’Igualada quan l’INCASOL va agafar per un lloc al llavors alcalde Susana i li va dir que no hi havia terrenys a l’Avinguda de Catalunya si no li requalificava els terrenys de l’avinguda d’Europa (va augmentar la quantitat d’edificis i l’amplada dels blocs, modificant per la cara la densitat).


“ens posa un sostre de creixement que ara no tenim de 61.000 persones”.
Francsico Guisado. Alcalde d’Òdena. En el decurs de la presentació del Pla que va fer l’Alcalde.
Ara si que ens quedem tranquils, hauria pogut ser molt pitjor!!!!. Va tenir la barra de dir que en el present l’ajuntament podria posar un sostre de 300.000 persones si volgués. S’ha de tenir barra de dir això sent coneixedor de que la majoria dels presents eren de L’Espelt. No ha pensat, ni que sigui per un moment, que potser també es pot posar un sostre de 10.000 o 5.000?. Segons el propi Pla, Òdena ja té previst un creixentment de 2.338 habitatges que pot suposar un augment de 7.000 persones quan ara Òdena te 3.000 persones.


“perquè aquest sector nord de L’Espelt es desenvolupi s’han d’haver executat primer les grans infraestructures que preveu el Pla.”

L’Arquitecte Municipal d’Òdena. En el decurs de la presentació del Pla feta a Òdena.
Algú a hores d’ara es creu que un ajuntament no tindrà la temptació de sucumbir a les pressions del promotors?. D’exemples de “bona planificació” no en falten. Només cal veure com de sobrats anem a l’Anoia d’infraestructures. El propi ajuntament d’Òdena va aprovar una urbanització a L’Espelt fa prop de 10 anys i encara avui per arribar-hi cal passar per un carrer sense pavimentar i les les clavegueres van a parar al riu que després passa per Igualada.


“CiU sap que hi ha tècnics de l’Ajuntament i de fora, per tenir una visió més imparcial, que s’estan mirant el Pla Director.”

Francisco Guisado. Alcalde d’Òdena. La Veu 13.10.06
Què deu voler diu una visió imparcial quan estem parlant de qualitat de vida? Com poden entendre quin és el model de poble dels odonecs si no ens venen a preguntar?


“...segur que hi ha molts aspectes a corregir del Pla Director”.
Francisco Guisado. Alcalde d’Òdena. La Veu 13.10.06
Per què no ens els expliquen aquests aspectes a canviar? Per què en la presentació que va fer a Òdena no es va posicionar de cap dels aspectes del Pla? Serà que vol augmentar encara més el sostre d’habitatges?


"El Pla Director si no s’ajusta als interessos d’Òdena ni a la resta de la Conca, ni als interessos generals llavors el podriem retirar”
Francisco Guisado. Alcalde d’Òdena. La Veu 13.10.06
Aquesta seria una bona frase si no fos per les trampes que hi ha. Com ho farà per conèixer els interessos d’Òdena? Potser encara es creu que pel fet de ser alcalde Òdena es ell? I quan parla dels interessos de la Conca, per què hauríem de supeditar els interessos d’Òdena als de la Conca? A canvi de què? I el que més preocupa és quan parla d’ajustar-se als interessos generals. Quins podrien ser els interessos generals quan es parla de posar 31.000 persones a un poble de 200? Potser son interessos dels PSC-PSOE?
Creiem que el Pla s’ha d’ajustar als interessos dels ODONECS i prou. Quan parlem de qualitat de vida no podem admetre que la nostra s’ha de veure perjudicada per millorar la de gent que vindrà de fora la comarca, per molt dret que tingui cada individu de viure on li plagui. Una cosa és que la gent vagi a viure on vulgui i l’altre es preveure que els de l’Area Metropolitana hagin de venir a viure a la Conca. Perquè desenganyeu-vos, no vindran a viure aquí els de l’Eixample ni els de Pedralbes!!!!


“El nostre compromís ha sigut sempre defensar els interessos generals del poble, no en coneixem d’altres, i ara aquí revalidem aquest compromís de forma solemne dient que amb nosaltres al govern tots els interessos queden supeditats al interès general, que mai els interessos dels més febles seran vulnerats pels més poderosos”. (en aquest cas les faltes ortogràfiques són del propi programa electoral).
Francisco Guisado. Alclade d’Òdena. Presentació del programa electoral 2003 de les passades eleccions municipals.
Deia Groucho Marx: “aquests son els meus principis, si no li agraden en tinc uns altres”.
Creiem que el programa electoral és un contracte amb els ciutadans. Ara resulta que els principis canvien en funció de vés a saber què. Com vèiem a la frase anterior ha passat de posar al 2003 els interessos del poble per damunt de tot i els interessos dels més febles per damunt dels poderosos i ara al 2006 es desdiu de tot això. Ara manifesta que els interessos de la Conca o els interessos generals passaran per damunt dels interessos dels odonecs. Creiem que queda tot dit.


“Ara és massa aviat per prendre posició. Hi ha moltes opinions que no són incloses a la Plataforma contraria al Pla Director”.
Francisco Guisado. Alcalde d’Òdena. La Veu 13.10.06
Doncs Senyor Guisado precisament ara que està en exposició pública és quan l’equip de govern s’ha de posicionar. Perquè el què no vulgui al·legar al Consistori, ho haurem de fer els veïns. Pensem que precisament ara és quan els veïns d’Òdena volem saber què pensa fer i quines són les opinions que no són incloses a la Plataforma.


En la targeta de convit que el Sr. Guisado va fer a les entitats d’Òdena se’ls convocava a “assistir a l’acte que tindrà per objecte informar sobre el procés d’aprovació i el contingut dels projectes del Pla Director".
Per què l’Alcalde no va convidar públicament a tots els odenencs? En aquests moments la majoria de persones que viuen a Òdena o a Sant Pere/Pla desconeixen el contingut del Pla. Creiem que per part de l’alcalde hi ha voluntat de mantenir desinformats al odonencs. Potser és perquè no siguin conscients que la centralitat del municipi d’Òdena es desplaçarà cap a L’Espelt i que passaran a ser un barri de L’Espelt.


“no tinc cap inconvenient en parlar obertament del tema, tantes vegades com calgui”.
Francisco Guisado. Alcalde d’Òdena. La Veu 13.10.06
No sembla que tingui massa interès en parlar obertament del tema quan a la seva pròpia presentació del Pla no va dir absolutament res quan se li va demanar que es posicionés sobre les al·legacions que pensava presentar al consistori. Moltes preguntes que se li van dirigir en el decurs de la presentació van ser refusades pel propi alcalde. No sembla que estigui disposat a fer realment el que predica.


QUÈ DIU L'ALCALDE D'ÒDENA?